Zuinig rijden: 10 snelle bespaartips voor je auto

Ben je een mooi-weer-rijder, stiekem af&toe een snelheidsduivel of een controlerijder? Welk type autorijder je ook bent, met een paar aanpassingen in je rijstijl rijd je al zuiniger. Goed voor het milieu, en goed voor de portemonnee. Daarom verzamelde Bundelz 10 bespaartips voor je auto. 

1. Zuinig rijden: schakel vlot en veilig

Heb je een handgeschakelde auto? Bespaar dan door snel te schakelen. Daarmee blijft het toerental laag en dat is gunstig voor het brandstofverbruik. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het brandstofverbruik. Tip: schakel bij 50 km per uur naar de vierde versnelling, en rijd 70/80 km per uur in z’n vijf. 

2. Laat je auto uitrollen in plaats van te remmen

Stoplicht in zicht? Dat betekent snelheid verminderen. Laat je het gas los en laat de auto uitrollen in plaats van af te remmen, dan rijd je zuiniger. Ook hoef je bij deze rijstijl meestal minder op te trekken, waarmee je nog wat extra bespaart. Eigenlijk is het simpel: harder optrekken en harder remmen staat gelijk aan een hoger brandstofverbruik. Heb je een oudere auto? Bespaar dan door de auto uit te laten rollen in z'n vrij mét ingetrapte koppeling.

3. Optrekken: doe het langzaam

Als je korte ritjes maakt en de auto af&toe gebruikt, kies dan voor langzaam optrekken (in de bebouwde kom). Het kost de motor minder energie en dat scheelt brandstof. Houd alleen wel rekening met andere weggebruikers. Op z’n janboerenfluitjes tuffen, daar wordt niemand blij van.

4. Gewicht van de auto: niet te zwaar beladen

‘Ik heb m’n auto volgeladen…’ We kennen het allemaal. Soms liggen er allerlei spullen in de auto die er niet thuishoren. Ontspullen is fijn, ook in je auto. Hoe zwaarder beladen, hoe meer brandstof je verbruikt. Let hier dus op en doe af&toe een goede schoonmaak.

5. Af&toe rijden, áltijd je banden op spanning

Het is slim en nodig om regelmatig de bandenspanning te controleren. Autobanden verliezen langzaam lucht, ook bij kortere ritjes die je als af&toe rijder maakt. Een goede bandenspanning kost minder brandstof en bespaart al snel €150 per jaar. Even checken dus!

6. Neem gas terug en houd je snelheid constant

Het is slim om – wanneer mogelijk – een constante snelheid aan te houden. Al dan niet met gebruik van cruisecontrol. Dat betekent minder remmen en gas geven. Trap je flink op het gaspedaal, dan schiet het brandstofverbruik omhoog.  

7. Zet je motor uit als je stilstaat (ook al is het maar één minuut)

Sta je stil bij een openstaande brug, spoorwegovergang of ander rustpunt op de weg? Zet je motor af wanneer je moet wachten. Het loont al als je langer dan 1 minuut stilstaat. En het is ook nog eens beter voor het milieu.

8. Rijd af&toe, maar doe het altijd bewust

De meeste af&toe rijders rijden al bewust, maar soms kan de verleiding groot zijn om voor ieder wissewasje je auto te pakken. Meestal komt een (benzine)motor gemiddeld pas na 5 km of 15 minuten rijden op temperatuur. In die korte tijd gebruik je dus relatief meer brandstof. Bedenk dus altijd of de autorit echt nodig is. De fiets is een duurzaam (en gezond!) alternatief.

9. Gebruik de airco alleen als het nodig is

De airco is een energievreter. Als je ‘m aanzet, gebruik je gemiddeld 10% meer benzine. Bedenk dus altijd of het echt nodig is om de airco aan te zetten en zet hem dan niet te koud, dat is gunstiger voor het verbruik.

10. Parkeer in de juiste rijrichting

Zorg dat je je auto zó parkeert dat je makkelijk weg kan rijden. Dan hoef je bij vertrek niet allerlei ingewikkelde manoeuvres uit te halen. Daarmee bespaar je op brandstof (én frustraties..). Bedenk dus van tevoren welke richting je na het parkeren op rijdt en kies je parkeerplek slim.

Een goedkope autoverzekering helpt ook bij het besparen op je rekening! Bereken direct hoeveel je bespaart met een Bundelz autoverzekering. 

Wil je nog meer weten?

Mogen wij je bellen voor feedback?

Je staat op het punt deze pagina te verlaten zonder de verzekering af te sluiten. Wij willen graag van jou leren om onze dienst te verbeteren. Jouw telefoonnummer gebruiken we eenmalig om je te bellen voor feedback.

Kentekenhouder

De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Op het kentekenbewijs staat de naam van de kentekenhouder genoemd. Is de kentekenhouder niet de verzekeringsnemer? Geef dat dan hier aan.

Mail mij de brochure

In de Bundelz brochure vind je de belangrijkste informatie over onze voordelige autoverzekering. Vul je naam en e-mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden. We sturen de brochure per mail naar je toe.Bekijk hier onze privacystatement

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is dat je moet betalen, hangt af van het soort schade en waar je deze laat herstellen. Er zijn twee mogelijkheden: 
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf uit ons schadeherstelnetwerk. Het eigen risico is dan per schadegeval:
  1. € 150,- voor het vervangen of repareren van ruitschade;
  2. € 150,- voor het herstellen van alle overige schades.
   Als je beide soorten schades tegelijk oploopt, dan betaal je € 150,-.
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf buiten ons schadeherstelnetwerk. In dit geval betaal je altijd een eigen risico van € 550,- per schadegeval.
 • Kies je ingangsdatum

  Ingangsdatum
  Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Laat je Bundelz verzekering ingaan op de dag dat je huidige verzekering afloopt. 

  Overstapservice
  Na de volgende stap kun je aangeven dat je van onze overstapservice gebruik wilt maken.


  Ok, begrepen

  Je kunt bij Bundelz een autoverzekering afsluiten als je de auto privé gebruikt. Ben je werknemer in loondienst, dan vallen woon-werkverkeer en zakelijke ritten onder privégebruik. Ben je zzp'er? Dan verzekeren wij je auto onder de volgende voorwaarden:

  Ok, begrepen

  Je betaalt eenmalig €35,- aansluitkosten voor Bundelz. De kosten bestaan uit administratieve kosten (poliskosten) en kosten die wij maken voor de kilometerteller. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf en het versturen van de kilometerteller per post.


  Ok, begrepen

  We hebben je schadevrije jaren nodig om jouw prijs te berekenen. Je vindt het aantal jaren dat je hebt opgebouwd op je meest recente polisblad. Heb je deze gegevens niet bij de hand? Informeer dan bij jouw huidige autoverzekeraar. 

  Het is belangrijk om meteen het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Zo voorkom je een herberekening van jouw prijs of mogelijk zelfs een opzegging van je verzekering.

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting op je bundelprijs!


  Ok, begrepen

  Het aantal kilometers dat je hier aangeeft is niet van invloed op jouw bundelprijs. We gebruiken je antwoord om jou te helpen inschatten hoeveel bundels je nodig hebt.


  Ok, begrepen

  Wat is gedekt?

  Wanneer ben je verzekerd?
  De bestuurder en passagiers van jouw auto zijn verzekerd bij een ongeval:

  Je Schadeverzekering Inzittenden wordt gekoppeld aan je bundel. Je betaalt €5 per 1.000 kilometer.

  Wat is gedekt?

  Wa
  Wa-Casco (Allrisk)
  Schade door je auto aan anderen en spullen van anderen
  24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
  Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg
  Schade door diefstal en joyriding
  Barsten, sterretjes of putjes in je autoruit
  Schade aan je auto, door jou veroorzaakt
  Nieuwwaarde (nieuwe auto)
  2 jaar
  Eigen risico
  €150

  Wat is gedekt?

  Het aantal schades dat wij in een jaar voor jou vergoeden, bepaalt je nieuwe aantal schadevrije jaren. In tabel 1 kun je zien hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij één of meer schades, en welk kortingspercentage bij je nieuwe aantal schadevrije jaren hoort. Je nieuwe kortingspercentage geldt vanaf het eerste verzekeringsjaar na de schadedatum.


  Aantal
  Schadevrije
  Jaren
  Kortingspercentage Je nieuwe aantal schadevrije jaren, bij...
  WA Casco 0 schades 1 schade 2 schade 3 schade 4 schades of meer
  > = 16 80% 80% 17 10 5 0 -5
  15 80% 80% 16 10 5 0 -5
  14 80% 80% 15 9 4 -1 -5
  13 80% 80% 14 8 3 -2 -5
  12 80% 80% 13 7 2 -3 -5
  11 80% 80% 12 6 1 -4 -5
  10 80% 80% 11 5 0 -5 -5
  9 78% 78% 10 4 -1 -5 -5
  8 76% 76% 9 3 -2 -5 -5
  7 74% 74% 8 2 -3 -5 -5
  6 72% 72% 7 1 -4 -5 -5
  5 70% 70% 6 0 -5 -5 -5
  4 67,5% 67,5% 5 -1 -5 -5 -5
  3 65% 65% 4 -2 -5 -5 -5
  2 60% 60% 3 -3 -5 -5 -5
  1 55% 55% 2 -4 -5 -5 -5
  0 50% 50% -5 -5 -5 -5 -5
  -1 45% 45% -5 -5 -5 -5 -5
  -2 35% 35% -1 -5 -5 -5 -5
  -3 25% 25% -2 -5 -5 -5 -5
  -4 15% 15% -3 -5 -5 -5 -5
  -5 0% 0% -4 -5 -5 -5 -5