Geluiden van jouw auto: wat is de oorzaak?

Een auto maakt altijd geluid. Maar hoor je geluid dat er normaal niet is? Zet de radio en ventilatie zacht en ga op onderzoek uit waar het geluid vandaan komt. Luister goed waar het vandaan komt en wanneer je het hoort. De oorzaken van het geluid hebben we voor je op een rij gezet. Vertrouw je het niet? Ga dan altijd naar de garage als je een raar geluid van de auto hoort. 

Hoor je een zoemend geluid in je auto?

Een zoemend of brommend geluid is vaak een onschuldig blaadje in de ventilator. Maar soms ligt de oorzaak ergens anders en moet je snel naar de garage.

  • Geluid vanaf de wielen: de wiellagers maken een zoemend geluid als deze kapot of versleten zijn. Laat de wiellagers vervangen door de garage.
  • Geluid bij het optrekken: de dynamo kan versleten zijn. Laat de dynamo vervangen door de garage.
  • Geluid bij gas geven: een piepend of zoemend geluid bij het gasgeven is vaak de multiriem, v-snaar of distributieriem, afhankelijk van jouw auto. De riem heeft waarschijnlijk niet meer de juiste spanning. Laat het controleren bij de garage.

Hoor je een ratelend of tikkend geluid?

Houd er rekening mee dat een dieselmotor altijd meer geluid maakt dan een benzinemotor. Een dieselmotor maakt een ratelend geluid. Andere oorzaken van het geluid zijn:

  • Losse voorwerpen in de auto maken een rammelend geluid in je auto.
  • Bij het opstarten krijgt de startrelais niet voldoende stroom. Dit komt door een zwakke en lege accu
  • Bij het opstarten kan een distributieketting ook voor een ratel zorgen. Een versleten of uitgerekte ketting verspringt een aantal tanden als deze slap is. Vervang de distributieketting snel.
  • Tijdens het optrekken komt het geluid door een droge motor. De motorolie is dan op of de oliedruk is niet meer goed. Het kan ook zijn dat er vuil in de olie zit, waardoor de motor zelfs verstopt kan raken. Controleer het oliepeil met een peilstok.
  • Tijdens het optrekken kan het geluid ook van de uitlaat of hitteschild komen, als deze loszit. Je kunt loszittende onderdelen zelf vastzetten, tenzij deze verroest zijn.
  • Hoor je het geluid in de bocht? Dan zijn de wiellagers of de aandrijfassen versleten. Ga direct naar de garage.

Hoor je een schurend geluid?

De stuurbekrachtigingsolie zorgt voor een schurend geluid in de auto. Als deze olie bijna op is, hoor je het geluid als je naar links of naar rechts stuurt. Versleten draaiende delen van de auto kunnen ook de oorzaak zijn.

Een schurend of slijpend geluid hoor je ook als er metaal op metaal schuurt. Het rempedaal beschadigt de remschijven, doordat de remblokken zijn versleten. Laat deze vervangen door de garage.

Hoor je de remmen piepen?

Bij hard remmen piepen de remmen altijd. Maar in een normale situatie horen de remmen niet te piepen. Het kan zijn dat de remschijven vuil of versleten zijn. Of de remblokken en remschoenen. Het is in ieder geval verstandig om je remmen te laten controleren door de garage, voordat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen