Auto of kenteken overschrijven: zet de auto op jouw naam

Je hebt een nieuwe of andere auto gekocht en je wilt uiteraard zo snel mogelijk de weg op. De auto moet je overschrijven zodat het kenteken op naam wordt gezet. Wat moet je regelen?

Wat is het overschrijven van een kenteken?

Je hebt een nieuwe auto gekocht en dus ben jij de nieuwe eigenaar van het voertuig. Maar daar moet je wel nog iets voor doen: het kenteken overschrijven op jouw naam. Daarna is de auto pas écht van jou! Waar je jouw nieuwe of andere auto koopt, maakt vaak uit voor de wijze waarop het overschrijven gebeurt. 

Hoe schrijf je een auto over?

Het overschrijven van een auto kan op twee manieren:

  • Bij de autodealer: Koop je jouw auto bij een bedrijf met een RDW-erkenning, dan schrijft de autodealer het kenteken vaak voor je over, zodat het voertuig op jouw naam staat. Je herkent een RDW erkend bedrijf aan een wit/oranje sticker met daarop geschreven “RDW erkend voertuigen op naam zetten’’.
  • Bij een particulier: Als je je auto bij een particulier hebt gekocht, dan schrijf je zelf het kenteken over op jouw naam. Je regelt dit bij een PostNL-kantoor, via een RDW-loket of gemakkelijk online via DigiD. Hieronder leggen we uit welke documenten je daarvoor nodig hebt.

Welke documenten heb je nodig om het kenteken over te schrijven?

Om het kenteken op jouw naam te zetten heb je in ieder geval nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een originele tenaamstellingsbewijs (deel IB)
  • Een overschrijvingsbewijs óf een tenaamstellingscode (9 cijferige code)
  • Je kentekencard (kentekenbewijs)

Deze laatste twee documenten vraag je aan de verkoper van het voertuig.

Wat te doen na het overschrijven van het kenteken?

Je ontvangt na het overschrijven een nieuw tenaamstellingsverslag als bewijs van de overschrijving. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs van de auto, welke je aan de verkoper geeft. Waarom is dat nodig? De verkopende partij kan zo zijn eigen autoverzekering beëindigen.

Na het overschrijven stuurt het RDW een kentekencard (kentekenbewijs) naar je op. Op deze pas staan belangrijke gegevens van de auto en van jou als eigenaar van het voertuig. Zorg er voor dat je de kentekencard apart bewaart van het tenaamstellingsverslag. Bij diefstal kan iemand met deze twee documenten de auto namelijk verkopen of op een andere naam zetten.

Op de kentekencard vind je ook de meldcode. Deze code heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten. Je bent bij wet verplicht om een autoverzekering te hebben, zodra je een voertuig op jouw naam hebt staan.

Wil je de weg op? Sluit een autoverzekering af

Bij Bundelz sluit je een autoverzekering af met een volwaardige dekking. Je betaalt alleen voor gebruik. Rijd je weinig, bijvoorbeeld omdat deze auto dienst doet als tweede auto in het gezin, dan is Bundelz Autoverzekering een voordelige keuze. Je betaalt bij Bundelz per 1.000 kilometer in plaats van een vaste premie per maand.

Bereken nu hoeveel jij kunt besparen op je autoverzekering!

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen