Dit moet je doen als jouw kenteken verloren of gestolen is

Het kan zo maar gebeuren dat een of allebei je kentenplaten weg zijn. Van de auto gevallen tijdens het rijden, of misschien wel gestolen. Zonder kentekenplaat mag je niet rijden. We leggen je uit wat je moet doen als je kenteken kwijt is.

Kentekenplaat verloren

Wanneer een nummerbord niet stevig is bevestigd aan de auto kan deze van de auto vallen tijdens het rijden. Mocht dat het geval zijn, dan heb je nieuwe kentekenplaten nodig. Je kunt deze kopen bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Dit bedrijf herken je aan het RDW-erkenningsschild.

Nieuwe kentekenplaat kopen

Dit moet je weten bij het kopen van een nieuw nummerbord:

  • Neem een geldig legitimatiebewijs en het kentekenbewijs mee om een nieuw kenteken te kopen.
  • De kosten worden door de kentekenplaatsfabrikant bepaald, deze staan niet vast.
  • Je krijgt altijd twee nieuwe platen, ook als je maar één kenteken nodig hebt. Deze twee platen moet je allebei op jouw auto plaatsen
  • De nieuwe kentekenplaat heeft een duplicaatcode. Deze code (cijfer) staat vermeld op het nummerbord, zodat je kan zien hoe vaak er nieuwe platen zijn afgegeven voor het voertuig. 

Let op: je mag niet rijden zonder kentekenplaat. Je riskeert een boete.

Kentekenplaat gestolen

In de situatie dat beide kentenplaten weg zijn, kun je er van uitgaan dat deze zijn gestolen. Het is te adviseren om dan aangifte te doen bij de politie. Je kunt hiervan digitaal aangifte doen. Ook in dit geval dien je nieuwe kentekenplaten te kopen om weer in het voertuig te mogen rijden.

Kentekenplaat én kentekenbewijs kwijt, wat nu?

Om een nieuwe kentekenplaat aan te schaffen heb je een kentekenbewijs nodig. Het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs kan digitaal via het RDW. Is het niet mogelijk om te wachten op het nieuwe kentekenbewijs? Doe dan aangifte in persoon bij de politie. Met een ondertekend proces-verbaal kun je tijdelijke (witte) kentekenplaten kopen. 

Tip: bevestig je kenteken goed

Vraag de garage bij een onderhoudsbeurt om te controleren of de nummerborden nog stevig bevestigd zijn. Dat voorkomt eventueel verlies van de kentekenplaten.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen