Lentecheck: auto-onderhoud voor een veilige en frisse auto

Weg met winterse ongemakken. Zorg dat je auto als een zonnetje loopt en lentefris is nu het voorjaar begint. Tijd voor een lekkere lentecheck om met een blinkende én veilige auto de weg op te gaan. Daarom 7 auto-onderhoud tips voor af&toe rijders van Bundelz. 

Spik en span auto-interieur

Een schone, frisse auto rijdt wel zo prettig en opgeruimd staat netjes. Ook als je af&toe de auto start. Wapen je met stofzuiger, poetsdoekjes en prullenbak en schud de winterse deken van je auto af. Weg met vieze luchtjes, papiertjes, oude snoepjes en andere ongein die niet in een auto thuishoort.

Auto wassen en poetsen

IJs, sneeuw, pekel en dooiresten zijn geen vrienden van je auto. Zorg daarom dat je je auto goed schoonspuit (carrosserie en wielen) en wast. Voor het gemak is een was- en poetsbeurt bij een wasstraat, zeker na de winter, een aanrader. Zelf doen is goedkoper en een auto-wasset is zo gekocht.

Dit heb je nodig om jouw auto te wassen:

 • Een emmer sop
 • Een (microvezel) washandschoen
 • Een droogdoek die het lak niet beschadigt
 • Eventueel een hogedrukspuit. Let op: maak geen draaiende schoonmaakbewegingen en voorkom waskrassen (swirls).

Niet af&toe, maar vaak je bandenspanning controleren

Allereerst: heb je winterbanden, plan dan een afspraak bij de garage om deze te vervangen voor het zomerse type. Controleer verder (regelmatig) de bandenspanning. Alle autobanden verliezen langzaam lucht, ook bij kortere ritjes. Wist je dat ruim 60 procent van de Nederlandse autorijders met een te lage bandenspanning rijdt? Daarom is er nu Kies de beste band met autotips om veilig de weg op te gaan. Een goede bandenspanning bespaart al snel €150 euro per jaar.

Check je ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof

April doet wat hij wil en dus kan er af&toe een regenbuitje vallen. Zorg dat de ruitenwissers het goed doen en er voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit. De antivries kan in de kast, de zomerse, felroze vloeistof mag afgestoft. De roze variant gaat beter zomerse euvels te lijf zoals vliegjes en plakkerige boomhars.

Oliepeil controleren

Geen peil op te trekken? Valt mee. Olie peilen is niet ingewikkeld en goed om regelmatig te doen. Hoe vaak hangt af van het aantal kilometers dat je rijdt, van je rijstijl en van het olieverbruik van je auto. Eens per maand is sowieso slim. Gebruik hiervoor de peilstok in het motorblok van de auto. Bijvullen is nodig om motorproblemen te voorkomen.

Tip! Bij kortere autoritjes vervuilt de motorolie meestal eerder door condens. Plan daarom af&toe een wat langere rit en laat de motor goed warm worden.

Check koel- en remvloeistof

Het is eenvoudig om zelf koel- en remvloeistof van de auto te checken in de reservoirs onder de motorkap. Doe dit als de auto stilstaat. Bijvullen is niet vaak nodig, maar als dat het geval is, laat dit dan door een specialist doen. Iets als remvloeistof is van levensbelang. De richtlijn voor het verversen van remvloeistof is eens per twee jaar, kijk altijd even wat jouw automerk adviseert.

Airco controle en af&toe arko

Houd je hoofd koel, ook als straks de zon volop schijnt. Doe daarom een aircocheck. Ja, ook een airco heeft onderhoud nodig en veel garages bieden dit aan. Een kapotte airco laten maken kan aardig in de papieren lopen. Is het echt warm, ruil de airco dan eerst even in voor de ouderwetse arko, Alle Ramen Kunnen Open. Daarmee koelt de auto van binnen sneller af en dat bespaart brandstofkosten.

Pak jij in de lente vaker de fiets en staat je auto regelmatig stil? Dan ben je misschien goedkoper uit met Bundelz, de eerste prepaid autoverzekering van Nederland. Bij Bundelz betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt, maar ben je wel áltijd verzekerd. Wel zo eerlijk, toch? Bereken hoeveel jij kunt besparen!

Wil je nog meer weten?

Mogen wij je bellen voor feedback?

Je staat op het punt deze pagina te verlaten zonder de verzekering af te sluiten. Wij willen graag van jou leren om onze dienst te verbeteren. Jouw telefoonnummer gebruiken we eenmalig om je te bellen voor feedback.

Kentekenhouder

De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Op het kentekenbewijs staat de naam van de kentekenhouder genoemd. Is de kentekenhouder niet de verzekeringsnemer? Geef dat dan hier aan.

Mail mij de brochure

In de Bundelz brochure vind je de belangrijkste informatie over onze voordelige autoverzekering. Vul je naam en e-mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden. We sturen de brochure per mail naar je toe.Bekijk hier onze privacystatement

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is dat je moet betalen, hangt af van het soort schade en waar je deze laat herstellen. Er zijn twee mogelijkheden: 
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf uit ons schadeherstelnetwerk. Het eigen risico is dan per schadegeval:
  1. € 150,- voor het vervangen of repareren van ruitschade;
  2. € 150,- voor het herstellen van alle overige schades.
   Als je beide soorten schades tegelijk oploopt, dan betaal je € 150,-.
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf buiten ons schadeherstelnetwerk. In dit geval betaal je altijd een eigen risico van € 550,- per schadegeval.
 • Kies je ingangsdatum

  Ingangsdatum
  Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Laat je Bundelz verzekering ingaan op de dag dat je huidige verzekering afloopt. 

  Overstapservice
  Na de volgende stap kun je aangeven dat je van onze overstapservice gebruik wilt maken.


  Ok, begrepen

  Je kunt bij Bundelz een autoverzekering afsluiten als je de auto privé gebruikt. Ben je werknemer in loondienst, dan vallen woon-werkverkeer en zakelijke ritten onder privégebruik. Ben je zzp'er? Dan verzekeren wij je auto onder de volgende voorwaarden:

  Ok, begrepen

  Je betaalt eenmalig €35,- aansluitkosten voor Bundelz. De kosten bestaan uit administratieve kosten (poliskosten) en kosten die wij maken voor de kilometerteller. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf en het versturen van de kilometerteller per post.


  Ok, begrepen

  We hebben je schadevrije jaren nodig om jouw prijs te berekenen. Je vindt het aantal jaren dat je hebt opgebouwd op je meest recente polisblad. Heb je deze gegevens niet bij de hand? Informeer dan bij jouw huidige autoverzekeraar. 

  Het is belangrijk om meteen het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Zo voorkom je een herberekening van jouw prijs of mogelijk zelfs een opzegging van je verzekering.

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting op je bundelprijs!


  Ok, begrepen

  Het aantal kilometers dat je hier aangeeft is niet van invloed op jouw bundelprijs. We gebruiken je antwoord om jou te helpen inschatten hoeveel bundels je nodig hebt.


  Ok, begrepen

  Wat is gedekt?

  Wanneer ben je verzekerd?
  De bestuurder en passagiers van jouw auto zijn verzekerd bij een ongeval:

  Je Schadeverzekering Inzittenden wordt gekoppeld aan je bundel. Je betaalt €5 per 1.000 kilometer.

  Wat is gedekt?

  Wa
  Wa-Casco (Allrisk)
  Schade door je auto aan anderen en spullen van anderen
  24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
  Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg
  Schade door diefstal en joyriding
  Barsten, sterretjes of putjes in je autoruit
  Schade aan je auto, door jou veroorzaakt
  Nieuwwaarde (nieuwe auto)
  2 jaar
  Eigen risico
  €150

  Wat is gedekt?

  Het aantal schades dat wij in een jaar voor jou vergoeden, bepaalt je nieuwe aantal schadevrije jaren. In tabel 1 kun je zien hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij één of meer schades, en welk kortingspercentage bij je nieuwe aantal schadevrije jaren hoort. Je nieuwe kortingspercentage geldt vanaf het eerste verzekeringsjaar na de schadedatum.


  Aantal
  Schadevrije
  Jaren
  Kortingspercentage Je nieuwe aantal schadevrije jaren, bij...
  WA Casco 0 schades 1 schade 2 schade 3 schade 4 schades of meer
  > = 16 80% 80% 17 10 5 0 -5
  15 80% 80% 16 10 5 0 -5
  14 80% 80% 15 9 4 -1 -5
  13 80% 80% 14 8 3 -2 -5
  12 80% 80% 13 7 2 -3 -5
  11 80% 80% 12 6 1 -4 -5
  10 80% 80% 11 5 0 -5 -5
  9 78% 78% 10 4 -1 -5 -5
  8 76% 76% 9 3 -2 -5 -5
  7 74% 74% 8 2 -3 -5 -5
  6 72% 72% 7 1 -4 -5 -5
  5 70% 70% 6 0 -5 -5 -5
  4 67,5% 67,5% 5 -1 -5 -5 -5
  3 65% 65% 4 -2 -5 -5 -5
  2 60% 60% 3 -3 -5 -5 -5
  1 55% 55% 2 -4 -5 -5 -5
  0 50% 50% -5 -5 -5 -5 -5
  -1 45% 45% -5 -5 -5 -5 -5
  -2 35% 35% -1 -5 -5 -5 -5
  -3 25% 25% -2 -5 -5 -5 -5
  -4 15% 15% -3 -5 -5 -5 -5
  -5 0% 0% -4 -5 -5 -5 -5