Tips als jouw auto lang stil staat

Staat jouw auto voor langere tijd stil? Voor een stilstaande auto moet je goed zorgen. Anders levert dat problemen op als je de auto weer uit de stalling haalt. Voorkom een lege accu en lakschade met deze tips.

1. Controleer de vloeistoffen

Alle vloeistoffen moeten op peil blijven, ook de ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en motorolie. Dat voorkomt dat er onderdelen droog worden. Controleer regelmatig of er nog genoeg vloeistof in zit en vul het bij als de auto weer de weg op gaat. Als de auto erg lang stil staat, kun je de vloeistoffen beter verversen voordat je gaat rijden.

2. Let op de accu

De accu loopt langzaam leeg als je de auto niet gebruikt. Er zijn verschillende oplossingen om een lege accu te voorkomen:

  • Rijd eens in de twee weken een rit van minimaal 30 minuten. Dan heeft de accu voldoende tijd om op te laden.
  • Koppel de accu los. Hiervoor haal je de minpool van de accu eraf.
  • Gebruik een druppellader. Dit zorgt voor een constante toestroom van energie naar de accu.

3. Voorkom lakschade

Houd de auto schoon. Vuil beschadigd de lak van de auto. Zie je vogelpoep, hars of honingdauw zitten? Haal het er direct af.

4. Zet je auto binnen

Voorkom beschadigingen aan jouw auto door deze binnen te zetten. Een droge garage of stalling is het beste, maar een carport kan al verschil maken. Zo bescherm je de auto tegen vuil, zonlicht en regen. Heb je geen ruimte? Een beschermhoes om je auto heen helpt al. Zorg wel voor een beschermhoes voor jouw type auto met een antikras-binnenkant.

5. Pomp de banden op

De banden lopen vanzelf leeg, ook als de auto stil staat. Zet de auto met opgepompte banden weg. Controleer de bandenspanning opnieuw als je de auto weer gaat gebruiken.

6. Laat de motor regelmatig draaien

Rijd een rit van ongeveer 30 minuten of laat de motor stationair draaien. Door de auto te laten werken, kan de motor weer op temperatuur komen. Ook voorkom je dat de motorolie drab achterlaat. Gebruik ook de remmen van de auto om roestvorming te voorkomen.

7. Vul de benzinetank

Van een volle benzinetank wordt jouw auto blij. Door voor de stilstand te tanken, voorkom je dat er zuurstof in de tank komt. Zuurstof zorgt voor condens in de tank, wat niet goed is.

8. Bespaar kosten door te schorsen

Schors de auto als je weet dat je deze voor meerdere maanden niet gaat gebruiken. Zo schors je jouw auto.

9. Controleer je verzekering

Zet je de auto in de stalling? Kijk of je tegen brandschade bent verzekerd. Sluit een goede verzekering af, het liefst waarbij je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Bij Bundelz Autoverzekering betaal je per 1.000 km. Staat de auto stil? Dan ben je wel verzekerd, maar betaal je niet.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen